Irene Kieftenburg
Mijn naam is Irene Kieftenburg (1968) en ik ben sinds 1989 werkzaam als diëtist. In eerste instantie heb ik het werk gecombineerd met mijn werk als Keurmeester bij de Keuringsdienst van Waren en later met een baan in het onderwijs als docent huishoudkunde en gezondheidskunde. Dit omdat er niet voldoende werk was om als diëtist mijn boterham te verdienen. Het werk is te leuk en zinvol om het niet uit te voeren.
Ik haal veel voldoening uit het samen zoeken naar de voeding die bij u past en die u in de toekomst kunt volhouden. Uitleggen hoe het werkt in het lichaam en motiveren om door te gaan. Want het gaat om veranderen van gewoonten en dat valt niet altijd mee. Pas in 1999 ben ik als ZZP-er bij de belastingdienst in de boeken gekomen. In die periode begon men het belang van de diëtist in te zien met name omdat de, toen nog particuliere, verzekering de zelfstandig werkende diëtist ging vergoeden. In die tijd deed ik mijn eerste scholingen op het orthomoleculaire vlak. Orthomoleculair wil zeggen dat je met voeding en voedingsstoffen probeert gezonder te worden, in plaats van met medicatie. Laat voeding uw geneesmiddel zijn en uw geneesmiddel uw voeding.
In 2002 verhuisden wij van Noord-Hollland naar Friesland en nam ik een baan in dienstverband aan, bij een thuiszorgorganisatie. Hier stond men absoluut niet open voor mijn orthomoleculaire interesses. Na vijf jaar had ik veel geleerd, vooral hoe ik het niet meer wilde doen en begon ik voor de 2e keer als zelfstandig werkend diëtist! En dat pakte wel heel anders uit dan ik verwacht had. Doordat ik op meerdere plaatsen met spreekuren begon, had ik na een ruim jaar teveel werk. Dat was mij nog niet eerder overkomen! Dus werd het tijd voor personeel in dienst. Dat was een grote stap.
Een andere grote stap die ik in 2009 maakte was het adviseren van koolhydraatbeperkt eten, in plaats van het toen nog gangbare vetarme eten. En het werkte fantastisch! Al snel werd het nog drukker, na de eerste twijfelachtige geluiden of het wel echt zou werken, kreeg ik steeds meer verwijsbrieven met het verzoek om iemand een koolhydraatbeperkt dieet voor te schrijven. Met de 100 gram per dag kon men nog goed meedoen met het gezin. En door de geweldige resultaten lukte het velen om het nieuwe eetpatroon vol te houden.
Maar ik had te vroeg gejuicht: in 2012 werden wij, diëtisten, door de toenmalige minister Schippers uit de verzekering gezet. Dat afvallen kon met best zelf. Boos dat ik was: wij doen immers veel meer en ik durf te beweren dat er geen aandoening is, waarbij voeding geen rol speelt. Tijd om mij weer op het orthomoleculaire vlak te begeven en nu goed. Ik werd orthomoleculair therapeut en kreeg in 2013 mijn diploma hiervoor. En ja, toen begon het pas echt. De verdiepingsslag, meer en meer kennis over wat voeding met en voor ons lichaam doet! En ik ben nog lang niet uitgeleerd. Nu combineer ik het “gewoon” diëtist-zijn met mijn orthomoleculaire achtergrond en dat gaat heel goed. Het lag daarbij natuurlijk voor de hand dat wij de Schijf van Vijf vaarwel zeiden en begonnen met de Puur Gezond methode. Puur eten is echt beter en daarmee is suppletie lang niet altijd nodig! Door mijn “dubbele pet” kunt u bij mij ook zonder het aanspreken van uw eigen risico terecht, mits u hiervoor aanvullend verzekerd bent.
Ik ben lid van de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten) en de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Natuurlijk heeft het hele team interesse in de kracht van voeding op uw gezondheid en delen wij opgedane kennis met elkaar.