Per 1 juli gaat de nieuwe alcoholwet in. Dit heeft als doel het verminderen van ons alcoholgebruik. Een goede zaak want alcohol maakt meer kapot dan je lief is…
In Libelle 27 van dit jaar las ik een artikel over valpreventie. Het artikel ging in op de oorzaken van vallen. Verminderde mobiliteit werd als risicofactor genoemd en ook het gebruik van medicatie. Om vallen en botbreuken te voorkomen werd aangeraden om in beweging te blijven. Er stond helemaal niets in over hoe je botten gezond en sterk houdt met gezonde voeding. Een gemiste kans, dus vandaar deze aanvulling.
Op 10 juni vond het VoedingNL21 congres “Vet en metabole gezondheid” plaats. Uit dit congres kwam de conclusie dat een eiwitrijke, koolhydraatarme voeding gewichtstoename, na bewust gewichtsverlies voor een derde kan verminderen. Veel mensen die (snel) afvallen, komen immers ook weer aan.
Recent is de biomedische wetenschapper Florence Baert in Leuven aan de Katholieke Universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar de voedingstoestand van mensen met Parkinson. Haar conclusie is dat dieetadviezen kunnen leiden tot een betere voedingstoestand en symptoomverlichting.
In de Leeuwarder courant van vrijdag 28 mei stond een artikel over de prijs van gezonde voeding ten opzichte van ongezond eten. Ook zonder het artikel te lezen, weet u het antwoord al. Ongezonde voeding is goedkoper geworden en gezond eten duurder.
Er is een nieuwe groep opgestaan met de naam “Team Gezonde Voeding Nu”. Zij zijn een petitie gestart om het nieuwe kabinet dringend te verzoeken het aanbod van eten en drinken gezonder te maken. De petitie kan tot en met 14 juni ondertekend worden. Op 15 juni wordt de petitie aan de Tweede Kamer aangeboden.
Uit recent onderzoek van het Nivel, in opdracht van het Diabetes Fonds, is gebleken dat zwangerschapsdiabetes steeds vaker voor komt. Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tussen 2015 en 2019 met 30 procent gestegen. Vooral vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn, hebben meer kans om deze vorm van diabetes te krijgen.
Vandaag hadden wij het aan tafel over halvarine, margarine en roomboter. Zelf heb ik altijd roomboter op mijn brood, maar mijn kinderen lusten dit niet en zij smeren een smeerbaar vetproduct op het brood. Inderdaad geen halvarine of margarine want dat bestaat eigenlijk bijna niet meer. Hoe het precies zit, leest u hieronder.
De afgelopen tijd lees ik steeds meer over positieve effecten van vitamine K. Net als ongeveer tien jaar geleden de positieve effecten van vitamine D werden erkend, hoop ik dat ook vitamine K de erkenning krijgt die het verdiend. Nu is er een link gevonden tussen vitamine K en het voorkomen van artrose.
Recent las ik een artikel waarin staat dat zes miljoen mensen in Nederland een jodiumtekort hebben. Jodium is een zeer belangrijk spoorelement. Iedere cel in ons lichaam bevat en gebruikt jodium. Bij een jodiumgebrek gaan veel processen in uw lichaam minder goed werken.